What is Transpersonal Learning

מהי למידה טרנספרסונלית?

מתבסס על המאמר:

https://meridianuniversity.edu/content/what-is-transpersonal-psychology

 JANUARY 12, 2023

הלמידה הטרנספרסונלית היא אותו גילוי עצמי של מהות הנשמה המסייע ללומד לממש את עצמו. היא מעבר לחינוך השכלי או הרגשי ולכן היא דיסיפלינה העומדת בפני עצמה, כחלק מהפדגוגיה האמונית. השכל והרגש מפנים את הדרך לרוח בכדי שתהפוך להיות קבועה בליבו של הלומד. מסתבר שישנן רמות גבוהות יותר של התפתחות אנושית בהתייחס למה שחזתה הפסיכולוגיה המסורתית. זו הטענה הנועזת של פסיכולוגים טרנספרסונליים. הם מאמינים שהלמידה האנושית יכולה להתרחב מעבר לאגו, להגיע לטרנסצנדנטלי, ולצבוע את חיינו באהבה, חמלה ומשמעות.

רקע:

פסיכולוגיה טרנספרסונלית היא ענף בפסיכולוגיה המתמקד בחקר ההיבטים הרוחניים והטרנסצנדנטליים של החוויה האנושית. זוהי גישה המבקשת להבין כיצד הקשר בין העצמי לתודעה הגבוהה שלנו יכול להוביל לצמיחה והתפתחות עצמית. הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית מציעה גישה חדשה לחקר הנפש psyche ופירושו של מימוש עצמיself-actualization  כחלק מתהליך הלמידה. הרחבת התודעה בלמידה טרנספרסונלית מובילה את הלומד לצמיחה אישית ולחוויה מיסטית הדומה לפסיכוזה psychosis ובו-זמנית שונה ממנה מאוד.

למידה טרנספרסונלית והשאיפה למימוש עצמי

למידה טרנספרסונלית מתקיימת באזור ש"מעבר ללומד", "מעבר לאישיות", "מעבר לאגו ולעצמי". ניר גולן זיהה שישה שלבים בתהליך הלמידה וצבע אותם בצבעי הקשת המרמזים על משמעותם.

אברהם מאסלו נחשב חלוץ בתחום הטרנספרסונליות. הוא חקר אנשים אשר הגדיר אותם כממומשים עצמית, נמצאים בשלב ההתעוררות, ובנה היררכיה של מניעים שבראשה נמצא מימוש עצמי רוחני. אנשים החווים מימוש עצמי מכוונים למציאות, מקבלים את עצמם ואת זולתם, נהנים להיות לבד, פעילים בצורה עצמאית, מוקירים את החיים, ענווים, נטולי הזדהות רגשנית, בעלי הומור ויצירתיים, עמידים בפני אמונות תרבותיות ומקבלים חוסר שלמות ועולם שמעבר לדיכוטומיות, בעלי רצון לעזור, יעילים ומגויסים בפשטות לפתרון בעיות חברתיות. הלומד הטרנספרסונלי הוא בעל תודעה המרחיבה את גבולות העצמי שלו. תודעה זו מוגדרת כתודעת האחדות והיא שיא ההתפתחות האנושית. תודעה זו מוגדרת כתודעת האחדות. היא גורמת ללומד להיות להוביל במקום רחב ועמוק יותר של חייו ומתוך קשר עמוק יותר בינו ובין העולם. קשר עמוק זה נקרא אמונה. הלמידה הטרנספרסונלית מרחיבה את אמונתו של הלומד דרך חוויות רוחניות הכוללות התרחבות והארכה של המודעות מעבר לגבולות הרגילים של האגו ומעבר למגבלות הזמן והמרחב. לפי הרב קוק (מתוך מאמרי הראי"ה/מאורות האמונה/נתיבה חוב' כ"ג, א' אלול, תרפ"ח) "האמונה אינה לא שכל ולא רגש, אלא גילוי עצמי היותר יסודי של מהות הנשמה, שצריך להדריך אותה בתכונתה."

למידה טרנספרסונלית יכולה לעזור לאנשים למצות את הפוטנציאל שלהם. על פי היררכיית הצרכים של אברהם מאסלו, המטרה המיטבית של ההתפתחות האנושית היא מימוש עצמי. תהליך זה מתייחס להפיכתך לגרסה הטובה ביותר של עצמך, משמע, למצות את הפוטנציאל שלך ולהגשים מטרת חייך.¹

השקפות מסורתיות של מימוש עצמי מדגישות את השגת מאפיינים פסיכולוגיים מסוימים כגון: הערכה עצמית חיובית, הסתמכות עצמית self-reliance ואוטונומיה. הפרספקטיבה הטרנספרסונלית על מימוש עצמי חורגת מהאגו ומתמקדת בחיבור ל"אני" או לתודעה, גבוהים יותר.

הגדרה:

‘Ability to be reflective about their own beliefs, religious or otherwise, that inform their perspective on life and their interest in and respect for different people’s faiths, feelings and values; sense of enjoyment and fascination in learning about themselves, others and the world around them; use of imagination and creativity in their learning; willingness to reflect on their experiences.’ (Ofsted, 2017, p.14)

"היכולת להיות רפלקטיבים לגבי אמונותיהם, דתם או של אחרים, בכדי לעצב את נקודת המבט שלהם על החיים והעניין שלהם באמונות, רגשות וערכיהם של אנשים שונים ולכבד אותם; תחושת הנאה וקסם בלמידה על עצמם, על אחרים ועל העולם הסובב אותם; שימוש בדמיון וביצירתיות בלמידה שלהם; נכונות להרהר בחוויותיהם."

תיאוריות הקושרות את העצמי לטרנספרסונלי

קן וילבר  Ken Wilber, פילוסוף ותיאורטיקן טרנספרסונלי מרכזי בן זמננו, האמין שהמציאות והנפש מאורגנות ברמות. הוא הציג רעיון זה בספרו "טרנספורמציות של תודעה" "Transformations of Consciousness" וחשף מודל הכולל עשרה שלבים של התפתחות אנושית. במודל שלו הוא משלב אלמנטים מרעיונות מזרחיים, כמו מערכת הצ'אקרה Chakra והיוגה הטנטרית  Tantric yoga. הוא קיבץ את השלבים הללו לשלוש רמות הבאות לידי ביטוי בלמידה טרנספרסונלית: טרום-אישי  pre-personal, אישי personal וטרנס-אישי transpersonal

התפקוד הטרום-אישי מאופיין בחיפוש אחר מענה לרצונות יצריים ומעוצב לפי צרכים בסיסיים וכך גם תהליך הלמידה. התפקוד האישי מכוון ומתווך על ידי האגו ולכן הלמידה ברמה זו, עוסקת בעיקר בעצמי. תפקוד טרנס-אישי מופיע כאשר אנשים מזדהים פחות עם הדאגות האישיות שלהם ומתחברים למציאות מעבר לזהות האישית. במצבי למידה טרנספרסונליים, גבולות האגו נוטים להתמוסס, ויחסי סובייקט/אובייקט משתנים או קורסים. הדבר מוביל לאפשרות לחוויות עמוקות של מחוברות.

סטניסלב גרוף  Stanislav Grof, פסיכיאטר ידוע, חוקר LSD וחלוץ בתחום הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית, מדבר אף הוא על חשיבות ההתעלות העצמיתself-transcendence  בתהליך של מימוש עצמי. הוא מאמין שהמימוש העצמי אינו רק מיצוי הפוטנציאל של האדם אלא גם התגברות על מגבלות האגו וחיבור עם מקור ההוויה המשותף לכולם. אנשים לומדים את הקשר או החיבור עם מקור הוויה זה באמצעות תרגולים רוחניים שונים כמו מדיטציה, תפילה או נשימה, המאפשרים להם להגיע למצבי תודעה גבוהים יותר ולהתעמק בחלקים עמוקים יותר של הנפש שלהם.

בעזרת אשתו, פיתח גרוף שיטת עבודת נשימה, המאפשרת להתעלות מעל גבולות האגו ולהיכנס למצב של תודעה משתנה  Altered State of Consciousness (ASC). שיטה זו, המכונה עבודת נשימה הולוטרופית  holotropic breathwork, משתמשת במוזיקה מעוררת, היפרוונטילציה, חוויות סביב הלידה והטבעה ארכיטיפית כדי לגשת לזיכרונות מודחקים. הקלט המודח שנחקר באמצעות נשימה הולוטרופית, לאחר שילוב בעזרת מטפל, יכול להוביל לצמיחה אישית, לריפוי ולמימוש עצמי.³

גישות טרנספרסונליות ללמידה

הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית מספקת מגוון גישות ללמידה, כולל תרגולי מדיטציה ומיינדפולנס, תרגולים רוחניים, חקר מצבי תודעה משתנים וגישות טיפוליות כגון פסיכותרפיה טרנספרסונלית  Transpersonal psychotherapy. למידה טרנספרסונלית עשויה לכלול טכניקות כגון עבודה עם חלומות, תפילה ודמיון מודרך בנוסף ללמידה עיונית מסורתית.

תרגולי מדיטציה ומיינדפולנס הם חלק משמעותי מהגישה הטרנספרסונלית ללמידה. תרגולים אלו מרגיעים את התודעה ומסייעים להתמקדות אינדיבידואלית ברגע הנוכחי, מה שמאפשר חיבור עמוק יותר עם העצמי והטרנסצנדנטלי. מחקרים הראו שמדיטציה יכולה לשפר את הבריאות הנפשית ולהגביר את רגשות האמפתיה והחמלה.

פרקטיקות רוחניות הן גם חלק חשוב מהלמידה הטרנספרסונלית. מסורות רוחניות כמו בודהיזם, נצרות והינדואיזם מספקות דרך להתחבר למשהו גדול מעצמך, מה שיכול להגביר את תחושת המטרה והמשמעות של אנשים בתהליך הלמידה.

חקר מצבי תודעה משתנים הוא גישה טרנספרסונלית נוספת ללמידה. מצבים אלו, כגון חוויות כמעט מוות, חוויות פסיכדליות וחוויות מיסטיות, יכולים לספק תובנות מעמיקות לגבי טבעה של חווית הלמידה האנושית. לדוגמה, הנשימה ההולוטרופית של גרוף יכולה ליצר מצב תודעה שונה המועיל לתהליך הלמידה הטרנספרסונלי.

כל הגישות ללמידה טרנספרסונלית משלבות אלמנטים בהשראת מסורות רוחניות כדי לעזור לאדם ללכת מעבר למגבלות האגו, לגשת לחלקים העמוקים יותר של הנפש ולהשיג מודעות עצמית ומימוש עצמי גדול יותר.

במקרה של דמיון מודרך הלמידה היא דרך לטיפוח ההיבטים הרוחניים והטרנסצנדנטיים של העצמי. קרל יונג Carl Jung  האמין שדימויים הם שפת האינטואיציה, וחקר הדימוי הזה מאפשר מגע עמוק יותר עם התהליכים הרגשיים והאינטואיטיביים מאשר מחשבה ישירה. חקר הדמיון.

אחת התרומות לתחום הלמידה הטרנספרסונלית הייתה הנורמליזציה של חווית חוויה מיסטית והבחנה בינה לבין פסיכוזה. חוויה מיסטית מרמזת על הרגשה של מחוברות ואחדות עם האלוהי, וזו תופעה נפוצה הקיימת בין תרבויות ובדתות מרכזיות רבות. למרות שפסיכוזה יכולה לכלול רגשות וחוויות טרנסצנדנטיות, התוצאה של פסיכוזה היא שלילית, בעוד שהחוויה המיסטית יכולה להוביל לצמיחה אישית ולהתעלות עצמית.

נקודת המבט הטרנספרסונלית על למידה

הלמידה הטרנספרסונלית נותנת לאנשים דרך לעבר טרנספורמציה עצמית וחיבור עם הטרנסצנדנטלי.

הלמידה הטרנספרסונלית מספקת תיאור ייחודי של משמעות המימוש העצמי ומדגישה כי ישנם שלבי התפתחות החורגים ממה שחזתה הלמידה המסורתית. דבר זה מעודד אנשים למצות את הפוטנציאל שלהם ולהתעלות מעל מגבלות האגו שלהם, להתחבר לאלוהי.

שאלות סיכום:

האם למידה טרנספרסונלית לגיטימית?

למידה טרנספרסונלית היא ענף לגיטימי החוקר את טבעה של החוויה האנושית, ההתפתחות הרוחנית והקשר בין העצמי למישור קיום גבוה יותר.

המונח "טרנספרסונלי" זכה לפופולאריות על ידי מייסדי תחום הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית, אנתוני סוטיץ' Anthony Sutich, אברהם מאסלו Abraham Maslow וסטניסלב גרוף Stanislav Grof. קבוצה זו גם ייסדה את כתב העת המדעי הראשון המוקדש לחקר הפסיכולוגיה הטרנספרסונלית.

The Journal of Transpersonal Psychology  הוא כתב עת ללמידת עמיתים בו פורסמו מחקרים הקשורים לתחום זה מאז 1970. מחקר משנת 2021 על חולי סרטן מצא כי מדובר בהתערבות יעילה לדיכאון, הפרעת דחק פוסט טראומטית וחרדה. במחקר אחר על סרטן השד, טיפול טרנספרסונלי היה יעיל בהפחתת התסמינים הקשורים לדיכאון.⁶

מהם 3 הנושאים של הלמידה הטרנספרסונלית?

הלמידה הטרנספרסונלית היא פרספקטיבה בתוך הפסיכופדגוגיה הקלאסית, החוקרת בצורה הוליסטית את הטבע האנושי, ומשלבת את הנפש, הגוף והרוח בחקירתה. להלן שלושת הנושאים של הלמידה הטרנספרסונלית:⁸

1.    למידת "מעבר לאגו" בוחנת את האגו והתופעות הקשורות אליו. הדבר כרוך גם בבדיקת גבולות העצמי והבנת הקשר בין הפרט ליקום.

2.    למידהה אינטגרטיבית/הוליסטית זו מתייחסת לשילוב נקודות מבט ותיאוריות פסיכולוגיות שונות כדי ליצור גישה יחודית לחקר המוח האנושי. הדבר כרוך בהתחשבות בפרט כמכלול, כולל מחשבותיו, רגשותיו, אמונותיו והתנהגויותיו, בכדי להבין את חוויותיו ולקדם צמיחה אישית.

3.    הלמידה הטרנספרסונלית שמה דגש על טיפוח צמיחה עבור יחידים וקהילות, על ידי בחינת שינוי אישי וחברתי הניתן באמצעות תרגולים והתנסויות מכוונים כגון מדיטציה ומיינדפולנס.

מהי למידה טרנספרסונלית במילים פשוטות?

למידה טרנספרסונלית היא ענף בפסיכופדגוגיה המתמקד בחקר חוויות אנושיות החורגות מהאגו או תחושת העצמי של הפרט. הוא עוסק בהיבטים רוחניים, מיסטיים וטרנסצנדנטיים של חיי האדם, במטרה להבין את המשמעות והתכלית העמוקה יותר מאחורי חוויות אלו.

הלמידה הטרנספרסונלית משלבת רעיונות ממסורות דתיות ותרבותיות שונות ותיאוריות פסיכולוגיות מודרניות כדי לעזור לאנשים להשיג למידה: צמיחה אישית, מודעות עצמית ורווחה.

מטאפורה פשוטה שתעזור להבין את הלמידה הטרנספרסונלית היא לחשוב על החוויה האנושית כעל אוקיינוס ​​עצום. מחנכים שהוכשרו במסגרות המסורתיות עשויים להתמקד בגלים שעל פני השטח, לנתח את הדפוסים וההתנהגויות שלהם. לעומת זאת, מחנכים טרנספרסונליים שואפים להסתכל עמוק מתחת לפני השטח ולחקור את מעמקי התודעה האנושית, הרוחניות והמחוברות.

References:
  1.    Maslow, A. H. (1962). Toward a psychology of being, Princeton (D. van Nostrand Company) 1962.
  2.     Wilber, K., Engler, J., & Brown, D. (1986). Transformations of consciousness: Conventional and contemplative perspectives on development. Boston: Shambhala.
  3.     Grof, S. (1988). The adventure of self-discovery: Dimensions of consciousness and new perspectives in psychotherapy and inner exploration. State University of New York Press.
  4.     Kasprow, M. C., & Scotton, B. W. (1999). A review of transpersonal theory and its application to the practice of psychotherapy. The Journal of psychotherapy practice and research, 8(1), 12.
  5.     Luoma, J. B., Chwyl, C., Bathje, G. J., Davis, A. K., & Lancelotta, R. (2020). A meta-analysis of placebo-controlled trials of psychedelic-assisted therapy. Journal of Psychoactive Drugs52(4), 289-299.
  6.     Fourianalistyawati, E. The Effectivity of Transpersonal Therapy (Visualization, Affirmation, Release) to Reduce Depression in Women with Breast Cancer.
  7.    Mallamace, M., De Luca, B., & Aragona, M. (2021). The effect of transpersonal group psychotherapy on depression, anxiety and post-traumatic disorder on cancer patients.
  8.    Buckler, S. (2012). An Hermeneutic analysis of transpersonal education: Policies, principles and practices. Literacy Information and Computer Education Journal3(1), 560-567.

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

The BoSeM model for leading the Soul

Transpersonal New Year

The Wounded Spiritual Caregiver